Syawal mula memasuki minggu ke-2…dan mungkin antara kita sudah mulakan rutin harian di pejabat..pada mulanya agak sukar sedikit yelah bila diperngaruhi ‘mood’ raya..dan paling saya x lupa juadah raya dari rumah ke rumah..budaya makanan tradisional masyarakat Melayu masih diteruskan..alhamdulillah…(kalau x makan kecik hati pula tuan rumah..ye x?)
Selalunya makanan tradisi yang disediakan pada hari raya:
- Lemang,
- Ketupat
- Rendang
- Sambal Kacang
- Satay
- Kuih-kuih raya
- dan macam-macam lagi
Makanan-makanan yang saya sebut tadi dan minuman soda/berkarbonat selalunya adalah tinggi GULA, dan LEMAK! bila kita makan secara berleluasa (maksudnya tanpa kawalan, lebih daripada yang biasa), menyebabkan badan kita tinggi kolestrol. tinggi glukosa dalam darah dan PENTING sekali HATI kita mula semakin berat tugasnya untuk mendetoksifikasi toksin…cuba kita berfikir semula dengan sejenak, sistem dan organ badan kita berehat selama sebulan, kemudian secara mendadak kita suruh dia bekerja balik dengan memakan makanan yang berat atau ‘heavy’..jadi hati kita pun on ‘heavy duty’ jugalah begitu..
jadi apa perlu kita lakukan ialah…sekat, hapus dan buang Lemak itu..—->Herb-Lax, Alfalfa Complex, Pyhtocol, Lecithin sangat membantu di kala ini…
>>> Untuk sebarang pertanyaan/tempahan boleh call/sms/whatapps:0137319673…atau boleh lah emel saya di ssurayahussin@gmail.com (S.I.D:859175)
No comments:
Post a Comment